Odpowiednia dieta i właściwie prowadzona dietoterapia, podobnie jak ruch, mają niebagatelną rolę w holistycznym procesie leczenia i przywracania pacjentom pełni sił. Dotyczy zarówno leczenia operacyjnego, jak i zachowawczego.Chociaż schorzenia ortopedyczne i neurologiczne nie są dietozależne w takim stopniu jak np. schorzenia na tle cukrzycowym, to jednak odpowiednia dietoterapia i związana z tym diagnostyka, wydatnie przyczyniają się do lepszej, szybszej i trwalszej regeneracji tkanek miękkich i twardych.
Pierwsza konsultacja to około 60-minutowe spotkanie, w czasie którego przeprowadzamy szczegółowy wywiad zdrowotny i żywieniowy. Jest on wstępem do dalszej współpracy z pacjentem. Wywiad żywieniowy dotyczy m.in. aktualnego sposobu odżywiania, regularności spożywania posiłków, nawyków żywieniowych, rodzaju wykonywanej pracy, aktywności fizycznej i przyjmowanych leków.
Na spotkanie należy przynieść wyniki badań z ostatnich 6 miesięcy (morfologia, lipidogram, glukoza na czczo, TSH, enzymy wątrobowe). W czasie pierwszej (i każdej kolejnej) wizyty wykonywany jest pomiar składu ciała za pomocą urządzenia TANITA SC-240. Ten analizator składu ciała działa na zasadzie bioelektrycznej impedancji (BIA – bioelectrical impedance analysis) i jest nieinwazyjnym badaniem, pozwalającym na dokładną analizę składu ciała przy wykorzystaniu oporu elektrycznego tkanek organizmu. Jest to wiarygodny, bezpieczny] i skuteczny sposób badania składu ciała, za pomocą którego możemy określić: masę tkanki tłuszczowej, masę tkanki beztłuszczowej, całkowitą masę wody, masę mięśni, masę kości, poziom tkanki wisceralnej, podstawową przemianę materii oraz wiek metaboliczny.
Metoda ta pozwala określić zawartość wody i tkanki tłuszczowej w organizmie oraz indywidualny poziom podstawowej przemiany materii. Regularna kontrola analizy składu ciała umożliwia dokładną ocenę efektywności zastosowanego leczenia dietetycznego i korygowanie na bieżąco zaleceń dietetycznych. Metoda BIA stanowi dobry wskaźnik kontroli postępu redukcji masy ciała. Po pierwszej konsultacji dietetycznej pacjent otrzymuje wstępną ocenę dotychczasowego sposobu żywienia, wyniki analizy składu ciała oraz pierwsze wskazówki i zalecenia żywieniowe.
Częstotliwość wizyt kontrolnych ustalana jest indywidualnie i zależy od schorzenia lub charakteru prowadzonego leczenia.